logo

A szüret mindig nagyon izgalmas várakozással tölt el. Az idei év kegyes volt hozzánk, sok feladatot, munkát adott. A szüreti időszak általában két igen intenzív hetet jelent. Ez most a vártnál sokkal hosszabb lett, több mint harminc napon át tartott, és mostanra már érzem magamon a nyomait. Derékfájás, kimerültség, de mégis előre tekintek, hiszen amit mutatnak magukból a borok, az már most is nagyon szép, bizakodó vagyok.

A pinot noir nagyon erős, elégedett vagyok

Nincs okom panaszra, izgalmas időszak elé tekintek. A pinot noir nagyon ígéretes. A szőlő lassan cukrosodott, a természet ereje, az időjárás közbeszólt, de a mostani kierjedt állapotában látom, hogy nagyon sokat várhatunk tőle. A chardonnay és a sauvignon blanc is hozza azt a magas minőséget, amit már az előző évjáratban megismertünk. Kiváló bor lesz mind a kettőből. Az idei szüretből újdonságokkal is készülök nektek, ezek közül az egyik egy királyleányka és zenit házasítás, ez egy nagyvilági, könnyed bor lesz, a másik pedig a pezsgő.

Champagne-ból jött a segítség

Azt gondolom, hogy a pezsgő egy nagyon meghatározó tétel lesz a borászatunkban. Úgy gondolok rá, mint a leendő zászlóshajónkra, nagyon magasak az elvárásaim. Az etyeki pezsgőkészítőkkel közösen egy francia szakértőt hívtunk Champagne-ból, ő sokat segített a labormunkában, együtt végeztük a méréseket, kóstolásokat. Egy ilyen együttműködés nagyon hasznos, sokat segít az etyeki pezsgő fejlődésében. Megerősítette – és ez nagyon fontos visszajelzés nekem – hogy amit csinálok, az jó, értékes. A munkánkat továbbra is követni fogja, szaktanácsadással egyengeti az indulásunkat. Nagyon precíz alapboraink vannak, jó úton haladunk.

A szüreti veszteség: egy kocsikerék, egy bor-, egy cefreszivattyú és az idegeim

A sauvignon blanc-t szedtük egy vasárnapi napon, korán reggel indultunk a szőlőbe két autóval. Én hátul, sereghajtóként vezettem. Még ki sem fordultam az országútra, amikor csörgött a telefonom. „Van egy kis baj…” Erre még a legedzettebbek pulzusa is felszökik egy ilyen intenzív időszakban. Kiderült: az előttem haladó terepjárónak kitört a kereke! Rajta volt az utánfutó, meg vagy 300 láda. Az egész napot szervezhettük újra. Nem ijedtem meg, tudtam, hogy megoldjuk valahogy.

Embert próbáló feladat a szüret: az emberek és a munka szervezése, a folyamatos újratervezés. Egy sor olyan tényező – az időjárás, a szőlő állapota stb. – merül fel ilyenkor, amire a valójában igencsak kevés ráhatásom van. Szerencsére jobb kezem – Marci – végig velem volt. Nem csak szakmailag kiváló, de emberileg is, jó barátok vagyunk. Fontos, hogy mindig számíthatok rá. Ezúton is köszönöm neki!

Lehet, hogy legközelebb együtt szüretelünk?

Azt szeretném, hogy jövőre még nagyobb bepillantást nyerjetek ebbe a végtelenül izgalmas időszakba, ami úgy hívunk: szüret. A szőlő egy részén közösségi szüretet tervezek, ahol együtt ismerhetjük meg a szőlő sajátosságait. Egy kicsi tudomány, de ennél jóval több nevetés és csodálatos borok. Ki tudja, még az is lehet, hogy én magam főzők majd nektek ebédet!

 

Hamarosan új évjárat következik, de addig is kóstold meg a korábbi évjárat palackjait, limitált ideig még elérhetők! A részletekért látogasd meg webshopunkat, amelyet elérsz a fenti menüsorból!